הורים כמאמנים לילדיהם

הורים כמאמנים לילדיהם


הורים לילדים הסובלים מהפרעות קשב, היפראקטיביות או ליקויי למידה מרגישים לא פעם מתוסכלים. הם מתקשים לעמוד בקצב שהילד מכתיב, מתקשים לתת לו את הזמן, הסבלנות והיחס שהוא צריך ומאשימים את עצמם בהישגיו הנמוכים של הילד. כדי להתמודד עם תחושות התסכול הללו, לפעמים כל מה שצריך הוא שינוי גישה. ד"ר זיוה שגיא, מנכ"ל "מרכז אלה – אימון להצלחה בשיטת ד"ר שגיא" תעזור לכם להיות המאמנים של ילדיכם.

מאמן כדורסל לא יצעק על השחקנים שלו או יתבייש בהם אם הם יחמיצו סל. הוא יתמקד במציאת פתרון ובאימון השחקנים ככה שיהיו טובים יותר במשחק הבא. כל מאמן יודע שהשחקן שלו ישתפר רק אם יתאמן הרבה. הוא ינסה גישות שונות וטכניקות שונות, עד שיימצא את הדרך לשפר את הביצועים של השחקן שלו. המאמן יגיד לשחקן שלו שוב ושוב מה עליו לעשות, אפילו אם זה בסיסי ביותר, ולא יכעס עליו אם ישכח לעשות תנועה מסוימת בלהט המשחק.

באופן דומה, הורה צריך להזכיר לילדו לעשות דברים מסוימים, לפעמים אפילו כל יום, או כמה פעמים ביום. לדוגמא, ילדים שמתבטאים בכעס ובצעקות כתגובה על משהו שמרגיז אותם, ההורה יגיד "במקום לצעוק, דבר בקול רגוע והסבר לי מה הבעיה. כשאתה צועק, אני לא יכול להבין אותך ולא יכול לעזור לך". אחרי פעם אחת שזה יקרה, אין ספק שזה ימשיך לקרות. הילד לא עושה "דווקא", הוא פשוט אינו שולט בתגובתו, ובלהט הרגע הוא מתפרץ. אם נמשיך להגיד לו ולאמן אותו, בסופו של דבר, הוא ילמד לרסן את תגובותיו. חשוב מאוד להעיר לילד באופן רגוע, שקט, עקבי ותכוף. לא לוותר ולא להתייאש.

את רוב בעיות ההתנהגות של ילדים עם ADHD ניתן לפתור על ידי אסטרטגיה קבועה: זיהוי הבעיה הספציפית שבה הילד מתקשה (לדוגמה, הילד שלי לא מתמודד טוב עם שינויים); ניסיון לפתור את הבעיה בלי להאשים את הילד או את עצמך; לא להעניש; חשיבה מרובה על הדרך הטובה ביותר להבין את הילד ולעזור לו; הבנת ההתנהגות של הילד; תיקון ואספקת הידע לילד, כך שידע להתמודד עם הבעיה.

חשוב להבין כי לעתים הילדים יחשבו שהדרך שלהם היא הדרך היחידה ולכן קשה להם לקבל את ההצעות שלכם. עם זאת, התמידו בדרככם ואל תוותר!

אלטרנטיבה לענישה? לימוד

כאשר הורה מלמד את הילד שלו ללכת בפעם הראשונה, הוא נותן לו תמיכה, תוך סבלנות אין סופית, עד שהילד לומד ללכת, כדי שלא יאבד את המוטיבציה. אף הורה לא יעניש את הילד שלו כי הוא לא מצליח ללכת. באותו אופן, יש ללמד את הילדים להימנע מהתנהגות בלתי הולמת, או מהרגל מגונה. יש לספק לו את הידע הדרוש ולדאוג שהילד יעשה חזרות ותרגולים על מה שלמד. הדרך הזו, אולי תדרוש מכם יותר זמן ומאמץ מאשר ענישה, אך תלמד את הילד מיומנות ותעזור לו לשמור על מוטיבציה גבוהה יותר. עם הזמן הוא גם ידע ליישם את מה שילמד לבד, ולא יצטרך את ההורים שיגידו לו מה לעשות.

איך ללמד את ילדכם להתמודד עם הבעיות שלו?

ראשית, למדו אותו לקבל בהומור את הטעויות שהוא עושה. הדרך לעשות את זה היא על ידי כך שתעשו משהו טיפשי באופן מכוון ותצחקו על זה ביחד. למשל, תשפכו מים על הרצפה, תזרקו משהו מהחלון, תיפלו על הרצפה, ועוד. אחרי שתעשו את הטעות אמרו לילדכם להגיד "אופס!" הדרך שבה אתה, כהורה, תגיב לטעות, תלמד אותו שמותר לעשות טעויות, שזה קורה לכולם, ושכאשר זה קורה אסור להתייאש וצריך לקום על הרגליים ולהמשיך הלאה. בדרך זו הוא ילמד להיעמד בחזרה על הרגליים ולא לפחד מכישלון. ניתן לעשות את הפעילות הזו גם עם משחק ספורטיבי שבו הילד הפסיד, או כאשר יש טעויות במבחן שעשה. ההתנהגות הטיפשית של ההורה תוריד מהילד את הלחץ שהוא חש.

דרך נוספת ונהדרת ללמד את ילדיכם כיצד לשנות משהו בהתנהגותו היא לצלם במצלמת וידאו את החיים בבית במהלך כל השבוע. אפשר לתת לאחד מבני המשפחה את המצלמה ולבקש ממנו לצלם כל השבוע קצת ממה שקורה בבית. בסוף השבוע לקבץ את כל המשפחה ולצפות בסרט שצילם ביחד. לאחר מכן שוחחו על מה שראיתם וכל אחד מהמשפחה יגיד את התובנות שלו. ילדכם יבין כיצד נראית ההתנהגות שלו מהצד; יראה, לדוגמה, כמה חדרו מבולגן בעיניים של מישהו אחר וילמד לקבל את השוני של האחר. בעת צפיית הסרט התמקדו בהוואי המשפחתי וציחקו הרבה על המוזרויות של כל אחד מבני המשפחה. נסו לא להעלות טונים. המטרה היא ללמוד וליהנות מהחוויה.

ישנן עוד פעילויות רבות שאפשר לעשות עם הילדים כדי ללמד אותם מיומנויות. הדרכת הורים תעזור לכם לחשוב על פעילויות נוספות שמתאימות לילדים שלכם וגם תעזור לכם ללמד את ילדכם את המיומנויות בצורה נכונה.

ד"ר זיוה שגיא היא דוקטור לפסיכולוגיה. מאמנת אישית ומטפלת בשיטת ד"ר שגיא בילדים, מתבגרים ובוגרים עם הפרעת קשב וריכוז; מאמנת לשיפור הזוגיות; מנחת סדנאות להורים, לילדים ולמתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז וסדנאות למורים ולמנהלי בתי ספר; מאמנת אישית/קבוצתית בארגונים להתמודדות עם הגורם האנושי. מרצה בטכניון ביחידה ללימודי חוץ.
Share by: